Henkes Fiskeblogg

Henkes Fiskeblogg

Sjukdom, längd-VM och värme!

FiskePosted by Henrik Tue, March 01, 2011 15:00:33

Att vara sjuk och hängig kanske inte är att föredra, men det finns andra ljusglimtar i detta avdankade tillstånd. Plusgraderna är här och med det kommer livsglädjen!

Har även tillägnat någon timme framför tv:n och VM i längdskidåkning. Det var här jag fick upp ögonen för likheterna mellan fiske och längdskidåkning. Innan starten är åkarna lite spända och har stor förväntan på sitt lopp. Samma sak är det inom fisket, svårigheter att sova kvällen innan, och en enorm förväntan på vad fiskarna skall erbjuda. När starten gått är det "köttning" ur stadion mot första bästa uppförsbacke, som skall bjuda musklerna på en omgång. Även här är likheterna stor med vad fisket har att erbjuda. När bilen är parkerad sprudlar kroppen av överskottsenergi som vill hänvisa draget ut i det strida vattnet med alla de hungriga fiskarna. Men denna årstid kan bjuda fiskaren på den ultimata utmaningen. Här kan man dra in ett moment till i likheterna med sport. Det hela utvecklas till skidskytte! Inte nog med att man skall fiska, man skall också pulsa i meterdjup snö, innan det avgörande kastet kommer, som i sin tur skall leverera fisk. Efter denna urladdning i vad som närmast kan jämföras med målgången i en 5 mil. Målsnöret passeras och kroppen avger ett sista stönande läte. Åkaren faller ihop och utmattningen är total. Här kan fiske skilja sig från skidåkning, men det beror på skidåkarens placering i mål. En vinnares utmattning kan jämföras med en fiskare som lyckats få den fisk som han strävat efter. Medan dagens Hellner-placering närmast kan jämföras med ett knäckt spö i midjedjup snö på väg ned i slänten till fiskeplatsen.

Ja, ni förstår att vi fiskare inte har en allt för enkel vardag. Båda dessa elitsporter är jämförbara på vissa punkter, inte alla dock. När dagens vinnare på 15km klassiskt gick i mål så kräktes han frekvent i ca 30 sekunder. Björn skulle dock kunna erbjuda detta, men det är innan fisken är landad. Midjedjup snö i några hundra meter kan få den starkaste björnen att vika smiley