Henkes Fiskeblogg

Henkes Fiskeblogg

Den svenska avundsjukan...

FiskePosted by Henrik Sun, May 08, 2011 07:09:50
Det var ett tag sedan som jag skrev något i bloggen, och visst skäms jag. Har upptäckt ett stort problem med mitt bloggande! Alltid när jag fiskar så glömmer jag och ta bilder, detta leder till att jag struntar i att skriva. Ett konstaterande som är lika trist som den svenska avundsjukan.

Personligen har jag aldrig känt avundsjuka vid fiske. Jag har alltid undrat hur denna känsla kan yttra sig inom det skrivna språket. Men nu har denna känslan yttrat sig hos en av mina fiskekollegor. Glåpord och kränkningar börjar bli ett vanligt förekommande, och detta är dagligen. Men jag blir varken arg eller ledsen, istället så känner jag medömkan och föräldrainstinkter. Hur skall jag vägleda denna förlorade fiskesjäl tillbaka till Mecka?

Idag bedrivs zonfiske för personen i fråga, och jag önskar honom all lycka i världen. Kom igen kämpa Björn! Du kan om du vill, träning ger färdighet kära broder!

//Henke

Äntligen gung!

FiskePosted by Henrik Mon, March 07, 2011 20:07:04

Lördag 5/3!

Dagen hade kommit för premiärfiske i Ljungan. Jag, Mattias och Linus skulle blöta våra drag i Ljungans strida strömmar! Tidig morgon med höga förväntningar och full termos. Vad kunde gå fel denna dag!? Vinden visade att den var att räkna med, och mycket riktigt så friskade det i rejält vid Ljungans isiga stränder. Väl nere vid älvkanten så tacklades spöt i ett naffs och draget slungades ut i vattnet. Men efter ca 10 minuters fiskande så lös fiskarna fortfarande med sin frånvaro. Något som också lös med sin frånvaro var fingrarna! De önskade nog att mitt fiske hade bedrivits på tropiska breddgrader. Snabbt förvandlades de till något som närmast kan liknas vid röda isglassar smiley

Hungern smög sig på och Trangiaköket fick visa sina kunskaper inom korvstekning. Magen nöjd och fingrarna på väg tillbaka från de döda. Nu kom det avgörande draget för dagen, det vill säga byte av fiskeplats.

Ett kast senare satt den äntligen där! Med spöt i en fin båge och ett leénde på läpparna startade jag drillningen. Kampen björ på ett fåtal rusningar, och fighten blev rätt så odramatisk. Detta är dock inte ovanligt för strömfiske så här års, fiskarna har använt sina sista krafter under vintern och väntar på varmare dagar. Denna fisk vägde ca 3kg. Tre kast senare landades även en fisk till på ca 2kg.

Min kompis och fiskekollega Mattias lyckades också denna dag! Denna fina öring vägde ca 2,5kg. Men Mattias skulle även han visa att en fisk var för lite. Någon timme senare landade han ännu en fisk på ca 1,8kg. Man kan inte annat än känna sig stolt när lärljungar som denna visar att de studerat "mästaren" smiley

Nu kan våren komma på riktigt! Premiären avklarad, drillning avklarad och frusna fingrar också avklarade.

//Henke

Sjukdom, längd-VM och värme!

FiskePosted by Henrik Tue, March 01, 2011 15:00:33

Att vara sjuk och hängig kanske inte är att föredra, men det finns andra ljusglimtar i detta avdankade tillstånd. Plusgraderna är här och med det kommer livsglädjen!

Har även tillägnat någon timme framför tv:n och VM i längdskidåkning. Det var här jag fick upp ögonen för likheterna mellan fiske och längdskidåkning. Innan starten är åkarna lite spända och har stor förväntan på sitt lopp. Samma sak är det inom fisket, svårigheter att sova kvällen innan, och en enorm förväntan på vad fiskarna skall erbjuda. När starten gått är det "köttning" ur stadion mot första bästa uppförsbacke, som skall bjuda musklerna på en omgång. Även här är likheterna stor med vad fisket har att erbjuda. När bilen är parkerad sprudlar kroppen av överskottsenergi som vill hänvisa draget ut i det strida vattnet med alla de hungriga fiskarna. Men denna årstid kan bjuda fiskaren på den ultimata utmaningen. Här kan man dra in ett moment till i likheterna med sport. Det hela utvecklas till skidskytte! Inte nog med att man skall fiska, man skall också pulsa i meterdjup snö, innan det avgörande kastet kommer, som i sin tur skall leverera fisk. Efter denna urladdning i vad som närmast kan jämföras med målgången i en 5 mil. Målsnöret passeras och kroppen avger ett sista stönande läte. Åkaren faller ihop och utmattningen är total. Här kan fiske skilja sig från skidåkning, men det beror på skidåkarens placering i mål. En vinnares utmattning kan jämföras med en fiskare som lyckats få den fisk som han strävat efter. Medan dagens Hellner-placering närmast kan jämföras med ett knäckt spö i midjedjup snö på väg ned i slänten till fiskeplatsen.

Ja, ni förstår att vi fiskare inte har en allt för enkel vardag. Båda dessa elitsporter är jämförbara på vissa punkter, inte alla dock. När dagens vinnare på 15km klassiskt gick i mål så kräktes han frekvent i ca 30 sekunder. Björn skulle dock kunna erbjuda detta, men det är innan fisken är landad. Midjedjup snö i några hundra meter kan få den starkaste björnen att vika smiley

I väntans tider...

FiskePosted by Henrik Sat, February 05, 2011 20:52:27
Om man inte kan fiska så kan man ju alltid bygga på sitt lager av "viktiga" prylar som man bara måste ha. Kan vara så att jag överdrev när jag skrev "viktiga" och "måste", men nya saker ger en extra krydda till kommande fiskeäventyr!

De saker som inhandlades var följande:
Ett vattenresistent skydd till min mobiltelefon som gör att jag kan använda viktiga funktioner som t.ex. GPS när man befinner sig på fjället. Att gå vilse blir därmed svårare när man letar drömån. Denna gadget är av märket over-board och kostade 220kr.

Pryl nr. 2 är ett nytt UL-spö av märket Abu Garcia och kostade mig 400kr. Men det var ett måste då mitt förra spö offrades till bil-gudarna :( Alltid trist då detta inträffar och inget man önskar någon. Sorgeperioden är över och därav denna beställning.

Skönt att jag fick skriva detta och verkligen motivera för mig själv att dessa två saker var livsviktiga för min fortsatta fiskekarriär! Nu känns köpen mycket övertänkta och planerade. Spontanitet är det största hotet till min ekonomi.

//H

Mot ljusare Tider...

FiskePosted by Henrik Fri, January 28, 2011 17:45:38

Mörkret börjar släppa taget om oss, våren knackar strax på.....eller?

Helt ärligt så känns denna vinter längre än alla andra vintrar jag upplevt, kanske den tidiga snön bidrog med detta? Nä, vem försöker jag lura!? Fiske är ingen hobby för mig, det är ett växande beroende som närmast kan liknas vid en missbrukare av något slag.

Detta beroende blir inte mindre, och svaret på detta finner vi i böles personallrum. Där sitter mannen...eller ja, en person som har ett manligt könsorgan och petar in en pinne i den ständigt brinnande fiskelågan. Man kan likna honom vid en demon. En demon som injeserar tankar, idéer och bilder av kommande fiske.

Med denna likasinnade varelse målar jag upp en utopi....som senare denna vår kommer att bringa många glada rop i skogarna kring oss smiley

Mr. Bigfish smiley