Björns Fiskeblogg

Björns Fiskeblogg

Min lilla skogså?

FlugfiskePosted by Björn Thu, July 04, 2013 14:22:14

För några år sedan började jag flugfiska, i samband med min nya livsstil påbörjades även sökandet efter mina drömmars fiskevatten. Den perfekta skogsån. För mig som flugfiskare befinner jag mig i en ständigt sökande efter det perfekta vattnet. Någonstans finns det en å med strömmande vatten där fisken bara väntat på mig.

Under många år har jag studerat en liten å på en karta, men aldrig har jag läst något om den. Ån ligger precis i landet mellan fjäll och skog. Med hjälp av fjällens många bäckar bildas denna å, som sedan rinner genom skogen och ut i en stor sjö. Sjön i sin tur, är del av den natursköna Ljungan och en gång i tiden vandrade både lax och havsöring upp i denna å. Men den tiden är förbi och återkommer aldrig!

I tisdags bestämde jag mig för att göra ett besök i den lilla ån. Jag kom iväg sent från stugan och vädret visade sig från sin sämsta sida med trista 11 grader och tidvis även hällregn. Trots detta kunde jag se små dagsländor dansa på ytan i åns lätt humusfärgade vatten. Tyvärr var också ån hög efter relativt mycket nederbörd den senaste tiden.

Trots högt vatten och väder som inte bjuder till några större kläckningar lyckades jag till slut lura en gul vacker öring på några hekto. Hoppet övergick till verklighet och jag hade fångat en fisk som jag kunde känna mig nöjd med, även om storleken inte riktigt motsvarade de förväntningar som jag burit på under flera år. Men jag vet innerst inne att min drömöring finns där och hoppet är det sista som överger mig som flugfiskare.

Efter några provfiskningar efter ån kunde jag hitta några fina fiskeplatser och hålor där jag under rätt förutsättningar med väder och kläckningar kan hitta mina drömmars öring. Det blev fyra vackra och välskapta öringar innan jag begav mig till ett nytt vatten för att testa det.

Efteråt kändes det helt rätt att jag lämnade ån, för att återigen komma tillbaka till och fortsätta mitt forskande efter mina drömmars skogså och jakten på dess liv. Nästa gång när jag återvänder hoppas jag bara på rätt förutsättningar. Då händer det, det vet jag!

/BJ

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.