Björns Fiskeblogg

Björns Fiskeblogg

Årets första pass!

FlugfiskePosted by Björn Mon, March 18, 2013 22:45:58

Tidig morgon, en vanlig företeelse den senaste veckan. Att det är söndag spelar ingen roll. Det är priset efter en resa till Thailand, jetlag kallas det för. Klockan har ganska precis slagit 06.30, solens strålar tjuvkikar på mig via de springor som skapades när jag slarvigt drog ner rullgardinen kvällen innan.

Liggandes i sängen halvt medvetslös drömmer jag mig bort en stund till, naturligtvis hamnar jag i en sommardröm bland nattsländor och vakande öringar och plötsligt väcks jag av ett MMS på telefonen. Det är min halvtokiga fiskekollega Bengtsson, MMS:et visar en otydlig bild som till en början liknar ett fönster, men vid närmare titt och vaknare ögon se jag att det är en bild av en termometer. Jag blundar till snabbt och önskar att den inte visar mer än -10 grader och när mina ögon sakta öppnas går min önskan i uppfyllelse. På termometern står det -1,8 och klockan är inte mer än 8.00. Ljuvligt, det blir fiske tidigare än väntat.

Jag får upp en hastighet som sällan skådas på en man i min ålder och med min vikt. Snabbt går det och jag svävar likt en älva nedför trappen och sätter snabbt igång en stor panna kaffe. Studsar i kläderna och ordnar frukost som får förtäras i båten. Det tar inte mer än 20 minuter innan sitter jag i Bengtssons bil.

Nere vid älven väntas en utmaning, iskanten som ligger minst en meter ovanför vattnet skulle kunna ställa till oreda när vi skulle lägga i båten. Men så blir det inte, allt flyter på och inom kort sitter vi i den fullpackade båten. Inga krusiduller, inget strul och solen värmer samtidigt som älven ligger blank förutom de få ställen den bryts av fisk som visar sig. Kan en premiär gå så smidigt? Nej, inte alltid! Förra årets premiärfiskade jag med Evensson, då började det mesta på tok och innan båten lämnat land fick jag skära ut en trekrok ur tummen, visst det var jag som lyckades krångla in den i tummen, men han måste vara en otursgubbe den där Stefan.

Under fiskepasset tilltar vinden och luften börjar kyla våra lätt överviktiga kroppar. Fisken tjurar på och efter några timmar kommer vi till dagens höjdpunkt, korvgrillning. Inte ett hugg eller en fisk, men så är det med fiske oavsett om man vill det eller inte.

Mätt, belåten och lite varmare fortsatte vi vårt fiske. Det dröjde inte länge innan jag lyckades haka på en öring. Bengtssons uppskattade fisken som en runt 8 hg efter att han sett den på avstånd, 8 hg brukar vara en vanlig storlek när jag fiskar. Samtidigt kände jag något annat, något större än 8 hg och pulsen ökade markant, pulsen påminde mig om min ungdom när jag mötte grannen i yatzy och jag hade ledningen och slutskedet börjar närma sig. ¨Drillningen började dock lugnt, men när den närmade sig båten och antagligen såg Bengtsson blev den både arg och rädd. Den gjorde åtskilliga rusningar och mitt flugspö i klass 6/7 fick bekänna färg. Pulsen ökade återigen, nervöst och skakigt fortsatte kampen. Efter en redig fight kunde Bengtsson skickligt håva in den och den höga pulsen övergick till något svimningsliknande tillstånd. Vikten på fisken var 3,04 vilket är fullt godkänt som premiär fisk.

Fisket fortsatte och likaså vinden som börjat kyla oss rejält igen. Efter en del slit kunde även Bengtsson lura på en fisk. Härligt spöböj, trevliga rusningar och helt enkelt en bra fight så kunde jag håva in den. Naturligtvis vägde fisken 3.1. Roligt, det var inte vad jag tänkte under morgonen när jag fortfarande låg i sängen.

Fisket fortsatte och jag lyckades lura ännu en öring. Den var inte älvens skönhet och vikten på fisken var 1,1 kg.

Bengtsson avslutade fisketuren med några hugg, men ingen av fiskarna lyckades han kroka fast.

På kvällen när jag åter landade i sängen kunde jag blicka tillbaka på dagens och känna mig ganska nöjd. Ingen krok i fingret, en tre kilos öring på fluga och en jäkligt god korv. Att Bengtsson bytte ut sin stora favoritfluga ”Glimmerräkan” och använde mina hemmagjorda gjorde inte saken sämre hellre. Det blev ingen dålig söndag…

/BJ

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.