Björns Fiskeblogg

Björns Fiskeblogg

Fjällresan -1

ResorPosted by Björn Tue, August 07, 2012 12:25:35

Nu är den gjord, sommarens fjällresa!! Under ett år har vi spanat efter fiskeplatser, drömt oss bort från verkligheten och trånat efter den riktiga vildmarken. En enorm längtan efter den stora fjällöringen har byggts upp, trots att denna längtan raseras varje år eftersom öringen uteblir.

Naturligtvis var vi samma gäng som alltid. Det var ”Den Gamle”, alltså Anders, Gudmund, Pecka och jag.

Min fiskesemester började redan på Söndag natt, jag inledde resan på zon 1 där jag fiskade natten. Laxen uteblev även denna gång, något som däremot inte uteblev var regnet som gjorde oss sällskap natten lång.

Resan började som vanligt med regn, varje resa börjar alltid likadant och slutar ungefär på samma sätt. MED REGN! Denna gång uteblev dock regnet, men vi fick dras med kyliga nätter. Vi hade under resan endast några få timmar med ösregn, det får man vara nöjd med.

Efter laxnatten var jag ganska trött, vilket gjorde att jag sov mig igenom nästan hela resan. Ganska praktiskt, resan gick väldigt fort.

Väl framme blev vi skjutsad över en stor sjö, vid slutet av sjön låg våra drömmars fiskevatten och det var detta vatten som fått oss att drömma om stor fisk. Vattnet är ett kvoterat vatten och innehar visst många fiskedygn per år.

Första kvällen fiskade vi enbart i den stora sjön där ån mynnar ut. Skommar satsade på bottenmete dagen till ära, Gudmund fiskade med drag och jag satsade mestadels på fluga. Pecka han vilade sig i form till fisket i ån som vi skulle pröva nästa dag.

Ån vid lägerplatsen...

Under kvällens gång mojnade vinden och plötsligt la sig flera olika insekter på ytan. Resultatet denna kväll blev ett gäng fiskar, några av dem hamnade i stekpannan som kvällsfika och resten fick simma tillbaka. Gudmund och jag tog en hel del fiskar denna kväll, de flesta var av mindre sort.

Den andra dagen fick vi börja fiska i ån, den vi kommit dit för att fiska i och där endast flugfiske är tillåtet. Vi började lite smått redan under dagen för at fiska några timmar. Det blev ett blandat resultat och gav inga större mängder fisk. Men det var under natten som ån enligt våra teorier skulle leverera den stora fisken.

Efter fisket, en god middag med massa fett och kolhydrater blev vi en aningen stinna. Kudden ropade inne i lappkåtan vi hade hyrt. Det var dags att vila inför nattfisket.

När natten väl kom var det jag och Pecka som gick iväg, Gudmund gjorde ”Den Gamle” sällskap vid elden och jag antar att gamla minnen från tiden i Härnösand avhandlades natten lång. Gudmund hade dessutom ganska nyligt kommit hem från en långtur under dagen så fiskeintresset för natten var sådär.

Pecka och jag drog en del finna fiskar i både sel och strömmar. I det tredje stora selet mynnade ån ut från fyra olika strömmar. Jag testade alla fyra ställen, det var ett fångstgivande sel där flera flina fiskar både togs och återutsattes. På det fjärde stället var en fin fisk uppe efter flugan flera gånger, tyvärr tog den inte riktigt, men samtidigt hade fisken ingen krokkänning så jag hade fortfarande chansen och jag valde därför att sätt mig och vila. Det är sånt man kan göra om man fiskar i flera dagar i sträck.

Efter en stunds vila ger jag den fina fisken chansen igen och tro det eller ej så tog den mitt bete. En riktigt trevlig drillning där fisken bara visar fenorna gör att jag kan bedöma fisken som stor. Men hur stor vet jag ej, förrän efter en stund och flera rusningar då fisken hamnar i håven.

Nöjd och glad över att jag fångat min största öring på en fjällresa. Vågen stannar ganska precis på 1,5 kg. Jag tackar fisken för en fin fight och pussar den på huvudet och ska släppa tillbaka den. Då skriker Pecka plötsligt till ”Nej Björn, FÖR FAN!!”. Jag fick inte släppa tillbaka den, vi sparade fisken och gravade den. När jag smakade den gravade fisken tillsammans med lite vitt vin så var jag ganska nöjd att vi sparade den. På vägen hem mot lägerplatsen var både jag och Pecka väldigt nöjda. Båda hade tagit nytt personbästa. Pecka på fluga och jag på fjället!

Mer om resan kommer inom kort...

/BJ  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.