Björns Fiskeblogg

Björns Fiskeblogg

Nybörjartur?

FlugfiskePosted by Björn Thu, August 09, 2012 16:21:15

Som många andra dagar under detta sommarlov sitter jag och Henke med en kaffekopp i handen. Kaffet är precis som vanligt i svartaste laget, barnen leker och fiskepratet haglar mellan kaffeklunkarna. Det är främst kvällens fiske efter harr som fokus ligger på i dagens prat.

Plötsligt blir vi störda, men det är inte barnen som stör oss utan en annan filur. Det är Junioren Andreas, som ska till Henke och hämta någon ryggsäck. Jag förlåter honom ganska snabbt för att han stör i snacket och bjuder in honom på en kaffe också.

Andreas hinner bara kom in så har vi övertalat honom att hänga med på kvällens fiske. Andreas som har lite svårt att säga nej till oss lite äldre tackar förstås ja. Det finns dock ett problem. Han har aldrig flugfiskat.

Ut på gräsmattan och samtidigt som jag riggar upp ett spö så går Henke igenom viktiga saker som han bör tänka på. Sedan gör Andreas några provkast som ser hyfsade ut innan vi skiljs åt.

På eftermiddagen är det dags. Andreas som är rookie får börja fiska på de finaste ställena. Vi gör precis allt för att få honom att bli en flugfiskare. Han har till en början svårt att kroka fisken. Men det tar sig under kvällens gång.

Det blir en del fina harrar under vår promenad nedför ån. Andreas lyckas ta några fina, samma sak med mig och Henke. Henke tappar dessutom en väldigt fin harr. Jag har vid denna tidpunkt tagit den största harren och kan därför sitta och softa lite mer än de andra.

När vi fiskat den förutbestämda sträckan enas vi om att fiska i de mest fiskrika hålorna på vår väg upp mot bilen. Andreas tar naturligtvis en het plats där han fått några fina fiskar.

Det dröjer inte länge förrän Andreas nyper på en väldigt grann harr. Efter en fin fight kan vi snabbt väga fisken innan den simmar tillbaka. Fisken väger hela 7 hg, vilket är väldigt stort för denna å. Jag och Henke gapar. Men samtidigt blir vi väldigt nöjda, för vi förstår att vi varit med att värva en ny flugfiskare till gänget.

Några kast efter drillar Andreas igen, även denna fisk ser riktigt fin ut och den bjuder på en riktig fight. Snabb vägning igen och vågen visar återigen ca 7 hg. Ungefär fyra kast och två fiskar på närmare 7 hg. Inte illa för en nybörjare. Tror ärligt att det strax landar ett flugspö på närmsta postutlämningsställe, flugspöet är nog adresserat till Andreas.

Förutom en fin kväll bjöds vi på fint fiske och Andreas flugfiskestil. Den är något svår att beskriva men jag ska göra ett försök. Benen var spikrak, överkroppen den låg (lodrätt) och i höjd med höften hade vi kunnat mäta upp 90 grader. Om ni förstår? Det var sannerligen en cool stil!

Hatten av för Andreas, det måste jag säga!!

/BJ

  • Comments(0)//bjornsblogg.bjornesfiske.se/#post54