Björns Fiskeblogg

Björns Fiskeblogg

Heligt och oheligt fiske

ResorPosted by Björn Sat, July 16, 2011 13:48:28

Den tredje och sista dagen. Saknad och riktig fjällängtan börjar göra sig påmind. Vandringar, slit och ett blött tält gör längtan nästan outhärdlig. Jag vill leva skit på fjället och härdas lite. Stugboende är inget jag gör om. Det är mina tankar denna dag.

Men, vad spelar det för roll då jag ändå sitter där i en stuga med möblemang från 40.talet? Ingen som helst, det gäller att ta till vara på den sista heliga dagen. Det gjorde vi, både med heligt fiske och oheligt fiske. Om ni förstår vad jag menar med det?

Vi började med att boka upp en båt, nu skulle den stora fjällöringen tas och det med besked. Fyra taggade gubbar, eller tre gubbar och en man i sina bästa år. Laddad till tänderna gör vi entré på den större sjön. Alla fiskar på norskt vis, endast med krok och mask efter en slowmotion rodd. Jag satsade på fluga, en nattsländeimitation som fungerat bra under hela vistelsen i Norge.

Gumund börjar hetast, Pecka följer efter Gudmunds tempo och plockar fisk även han. Det dröjer en stund innan vår båt plockar in någon fisk.

Det är ”Den Gamle” som börjar hetast. Som vanligt då det handlar om fjällfiske och ”Den Gamle” var det en liten fiske som fick simma tillbaka.

Bara efter en kort stund tar en fisk min fluga. En fisk som verkligen bjuder upp till dans och under fightens gång så får jag förhoppningar om att det är en stor fisk.

Det är inte förrän fisken landar i håven som jag inser att det är en i mängden av alla 4-5 hektos fiskar.

Både jag och ”Den Gamle” har flertal hugg men ingen fisk som ville krokas riktigt.

Matdags, ja då Gudmund är med så blir det som det blir. Av alla öar som sjön innehåller väljer han den minsta. Men det var en mysig stund.

Efter lunch var det dags för den dagliga siestan. Sällan man sover så skönt som ute i det fria, samtidigt som solen värmer de lätt överviktiga kropparna. På avstånd såg det säkert ut som ett gäng sälar.

Det blev inget lånvarigt fiske efter maten. Jag tog två fiskar och de andra fick någon ströfisk. Efter bara en stund gav vi upp och åkte tillbaka till stugan för att reka inför kvällens fiske. Det fanns förstås ett oheligt vatten som skulle prövas bara en bit från stugan.

Sagt och gjort. Ännu en liten fjällsjö eller fjälltjärn med mängder av småfisk. Flera fiskar fångades och fick simma tillbaka. När vi skulle ge upp så händer det plötsligt. Ett rejält hugg, ett hugg som kan få en att tro att fisken som nafsade på min dynamit var en större fisk.

Ett vevstopp senare satt den där. Ett rejält hopp som visade att mina första tankar om fisken stämde någorlunda. Fisken var rejäl, resans gigant och uppskattningsvis låg den runt kilot.

Några sekunder senare krossades drömmarna om resans största fisk. Den släppte, men vad gör det?

Sugen på lite nattkrubb begav vi oss ner till tjärnen vid stugan igen. Där grillade vi dagens fiskar och förtärde det sista i dryckesväg denna resa. En folköl som gick från mun till mun,

Det är lite av livet på och runt fjället. Kanske kommer vi tillbaka en dag, men inte till en stuga då antar jag.

På hemvägen skulle vår guide visa oss Stekenjokk, det ställe vi egentligen skulle kliva av och det ställe som skulle leda oss till fjällets toppar. Det kändes en aningen surt, kanske hade gett någon av oss drömmarnas fjällöring? Det får vi aldrig vet..

Se fler bilder på www.bjornesfiske.se under galleri/Fjäll -11...

/BJ

  • Comments(0)//bjornsblogg.bjornesfiske.se/#post37