Björns Fiskeblogg

Björns Fiskeblogg

Äntligen

SpinnfiskePosted by Björn Thu, September 15, 2011 23:02:37

Så var hösten här, kändes så idag då höstens friluftsdag gick av stapeln på skolan. Vindarna och de få regndropparna som legat över oss stor del av dagen bidrog också till mina höstkänslor.

Det är lite ”äntligen” över dessa känslor, det är på hösten som de kommer tillbaka igen. Det är havsöringen jag menar förstås. Äntligen var det dags att göra ett tappert försök, kanske lite tidigt, men det återstod att se.

Äntligen kunde också kvällen till ära delta i en säker båttur med Bengtsson. Det är första gången jag kände mig någorlunda säker och trygg i båt med denne herre. Han brukar ju sällan bjuda upp till sjösäkra båtar utan hål, nej det kan man inte beskylla honom för. Men den nya båten har han bara ägt sedan i söndags, den håller alltså fortfarande hög klass..

Fisket då? Det var en del mindre känningar under kvällen. Både jag och Bengtsson (Muppen) hade små korta drillningar och några hugg, men det var ett magert resultat.

När skymningen började lägga sig över oss kunde jag dock få en trevlig drillning av en vilt kämpande havsöring. Den kunde efter den trevliga matchen landas och vägas. Vikten 1 350 gr.

Äntligen är ALLT här. Det bästa är att det blir bättre med tiden.

/BJ

  • Comments(0)//bjornsblogg.bjornesfiske.se/#post47

Spökfiske

SpinnfiskePosted by Björn Fri, August 05, 2011 11:31:20

Under gårdagen var vi ute på nya äventyr, denna gång var det jag, Henke och Bengtsson som drog iväg. Längre ut i vildmarken kan man inte komma, kändes det som i alla fall.

Iklädd vadare och alldeles för varma kläder för vädret satt jag och väntade på Bengtsson som vanligtvis brukar vara lite tidig då det gäller fiske. Men denna gång var han sen, vilket gjorde mig ännu svettigare. Mullrandet hördes fortfarande och dropparna singlade sakta men tungt ner från himlen. När jag sitter där på tröskeln till mitt fiskerum kommer en granne och går förbi i motionssyfte, ute i regnet dessutom. Folk är inte kloka, det regnade ju. Hur kan man motionera då det regnar.

Under vår relativt långa biltur mot Lögdö vildmark fortsätter regnet i samma hastighet som tidigare, då jag satt på tröskeln och hade funderingarna på den motionerande grannen i regnet. Då slog det mig, är det mycket vettigare att åka och fiska i detta väder?

Efter en stunds resonerande med mig själv kunde jag ena mig i de inre diskussionerna, ja självklart, fiske är bättre än att motionera.

Äntligen framme, vid det för mig och Henke nya vattnet. Det såg fint ut, flugfiskevänligt och det enda felet var att det är en fiskare på plats redan. Men han packar ihop då vi kommer och han har precis avslutat ett riktigt bra fiske. En trevlig prick som ger oss tips och råd inför vad vi skulle utsättas för.

Jag och Henke kunde inte bärga oss. Bengtsson däremot stannade med den trevliga mannen och pratade på. Två vak i sikte, direkt då vi kommer, förväntningarna höjdes ännu mer nu än efter den trevliga mannens ord. Henke körde de klassiska fraserna, ”Vi ska nog börja med att säkra upp fisket med att fiska med drag, när vi fått en fisk kan vi köra fluga.” Dessa ord ger mig alltid otäcka rysningar i kroppen, samma sak denna gång.

Sedan påbörjades fisket, naturligtvis med de hetaste dragen och flugor som borde fungera denna dag. Inga känningar, förutom en öring som tar Bengtssons drag och den kliver av alldeles innan den ska landas.

Fisket fortsätter utan resultat, vi tänker på den trevliga mannen och det fisket han hade. Henkes ord dyker upp gång på gång i mitt huvud och de gör att jag fiskar sämre. Undra om det är psykologi från hans sida? Kanske försöker han psyka mig?

Efter ett varv runt tjärnen bestämmer vi oss för att prova ett annat vatten. Kanon, två nya vatten på en dag och det kan knappast bli bättre.

Efter en felkörning och en stund senare är vi framme. Som vanligt då det gäller avstånds- och storleksbedömning hade Bengtsson helt fel. Sjön vi kom till var tre gånger så stor som han beskrev den och sträckan vi gick till vattnet var inte de 500 meter som han sa. Men vad gör det? Vi kom fram till en spöklik plats där dimman låg över allt som i en hemsk skräckfilm. Det kändes lite otäckt, men vattnet såg väldigt lovande ut.

Den ena miniabborren efter den andra, utöver det några små öringar och resultatet var minst sagt mager. Men det var inte därför vi gav upp, det gjorde vi eftersom vi var lätt skräckslagna. Tre stycken hariga pojkar som skrämde upp varandra i den mörka sen sommarnatten som låg inne med en ruskigt kuslig spökdimma gjorde att vi tog fart hemmåt. Droppen var det grovt plaskande ljudet längre bort i sjön, lät som ett djur av större modell tog sig ett dopp.

Bengtsson satte av i hög fart, tätt följd av Henke och sist men inte minst jag själv. Bengtsson som inte har en kondition värt att tala om påminde mer om en bloddopad finländsk skidåkare än en brödförsäljare för Pågen.

Slutligen nådde vi bilen, lätt svettiga och ett brett leende eftersom det hela kändes så fånigt. Nog talat om det, ett långt blogginlägg om få och små fiskar. Kanske ett rekord i berättande text som inte handlar om fiske eller fisk på denna blogg.

/BJ

  • Comments(0)//bjornsblogg.bjornesfiske.se/#post43

Fiske av kvalité!

SpinnfiskePosted by Björn Wed, August 03, 2011 13:49:56

Vissa stunder är tyngre än andra. De stunder när barnen får fisk mår man allra bäst, det är ungefär som en födsel på något vis.

För några dagar sedan åkte vi iväg på fisketur, något som jag är alldeles för dålig på. Men idé väcktes då barnen lekte att de skulle ut och fiske under de gyllene morgontimmarna. Allt var välplanerat i leken, flytväst och röding. Röding var något jag inte kunde erbjuda denna dag, värmen i vattnet på tok för hög, men kanske skulle lite regnbåge smaka för brudarna?

Som morgontanken tänkte så blev det. Kort och gott, vi drog iväg laddade med korv och fikabröd. Allt kunde bara gå rätt denna dag också, en vanlig tanke för oss fiskare. Solen sken och värmen kanske lite för hög för fisket bästa. Men brudarna på topp humör, en nöjd pappa som gärna vill att de ska gå i pappas fotspår. Ja, gärna lite mer framgångsrik fiskare också kanske.

När vi är framme börjar stöket, jag blir genast påmind varför man inte ska ha barn med sig på fisketur. Men en härlig känsla i kroppen återfinns dock då allt är riggat. Ut med mask och flöte till den äldre dottern och metspö till den yngre. Det är ett dumt men smart val av mig, får bara den yngre fisk kan intresset hos min äldre dotter svalna och det är inte bra.

Någon sekund senare ifrågasätter min yngre dotter om inte fisken är sugen på hennes mask, hon får naturligtvis mask hela tiden på kroken. Konstigt!!? Frågorna övergår till tjat och mitt efterlängtade fiske uteblir fullständigt. Vaktandet för att inte den lilla ska pillra in kroken i ögat övertar min fisketid, kanske inte så konstigt heller?

När jag väl får läget att slänga ut draget dröjer det inte många kast innan det smäller på. Tanken från den goda pappan är då att han ska ge spöet till den äldre dottern så hon får drilla båge. Men den goda tanken ändras, efter en brutal rusning av fisken vågar han inte ge bort spöet, fisken är stark och drar iväg med nästen hela linan. Ja, naturligtvis hade jag strul under senaste resan och tappade stor del av linan.

Men den äldre dottern nöjer sig med att plocka upp fisken med håven. Helnöjd kunde hon också väga fisken till en vikt på 1,2 kg. Då var den fisketuren räddad för både pappa och dotter.

Höjdpunkten var dock då den äldre dotterns flöte sjönk, hon kunde veva in en abborre av minsta vikt. Fisken skänktes till katten.

Detta är fiske när det är som bäst!

/BJ

  • Comments(0)//bjornsblogg.bjornesfiske.se/#post41

Trivsamma Bågar!

SpinnfiskePosted by Björn Mon, August 01, 2011 11:36:18

Ännu ett försök att uppdatera alla mina fisketurer!!!

Under tiden ni fortfarande låg i sängen och slöade (sov) satte jag mig i bilen på väg till fiske. Visst, kanske någon av er satt och väntade på tidningsbudet. Solen hade precis lyft över berget och mina känslor för dagens fiske kunde inte bli bättre. Idag skulle de stora bågarna få kämpa rejält.

Taktiken drog jag snabbt i skallen för mig själv under tiden jag körde och åt min frukost. Det kan inte gå fel, hur ska jag kunna misslyckas?

När jag kommer fram till fiskestället så ser jag en hel del aktivitet på ytan, tyvärr för långt för att nå med fluga eller drag. Så rullar det på, tålamodet som brukar vara så stort börjar svika och tröttheten börjar kännas alltför tung.

Bengtsson som drog iväg mig på denna tur har inte kommit ännu, konstigt? Han skulle dyka upp vid fem och klockan börjar närma sig sex. Jag ringer honom med får inget svar, kort efter samtalet får jag ett SMS med texten ” Jag måste ha somnat om”. (På Skånska dessutom.)

Till slut dyker han upp, då har jag gett upp och är nästan på väg att bege mig hemåt. Får trots tröttheten och mitt bristande tålamod ett infall och prövar lite fiske som är mot alla mina teorier om fiske. Då händer det plötsligt, en grann regnbåge tar draget, men den släpper en meter utanför mig, plötsligt är tröttheten som bortblåst.

Några kast senare tar en ny fisk draget, en lite mindre fisk men ändå fin. Denna fisk lyckas jag landa efter en tuff fight. Regnbåge är trivsamma att fiske, de ger alltid sitt allt och bjuder alltid upp till dans.

Kanske är inte mina teorier de bästa jämt!!!

/BJ

  • Comments(0)//bjornsblogg.bjornesfiske.se/#post39

Återigen...

SpinnfiskePosted by Björn Fri, July 01, 2011 11:03:32

Återigen slår han till, laxdräparen är hetare än solen. Mats lyckas med det mesta detta år, allt från havsöring till lax!!!

Två granna laxar, den första på 8,3 och den andra på 11,4...Grattis!!!

/BJ

  • Comments(0)//bjornsblogg.bjornesfiske.se/#post33

Ännu en fisketur

SpinnfiskePosted by Björn Fri, July 01, 2011 10:28:16

Fiske måndag…

Dagen efter den trevliga flugfiskekvällen blev jag tvungen att göra ett nytt försök. Naturligtvis inte lika givande resultat på fluga denna dag. Blåsten tilltog och gjorde det under dagen omöjligt att fiska med flugspö.

Jag fick ta till andra metoder istället. Fram med UL-spö och drag istället för fluga. Jag började med en vibrax med de mest lysande färger, den gav inget denna dag. Jag valde istället en dynamit i silver, blå och med röda prickar på.

Den dynamiten visade sig vara rätt bete på rätt plats. Första kastet klev det på en fisk precis då draget landat. En riktig vilde som gjorde två riktigt höga hopp och bjöd på en kamp som bara en fjällöring kan göra. Denna fina öring kunde till slut landas, en öring på ungefär 8 hg.

Andra kastet, fiske igen och den var lite mindre än den förra. Även denna fisk gav en fin kamp men fick återvända efter en härlig match.

Tredje kastet, ett hugg men med alla möjliga metoder kunde jag inte få den att hugga igen.

Jag bestämde mig för att gå vidare, ett dumt val med tanke på att jag hade ett enda hugg efter detta hugg.

Det som bör tilläggas är att både min farbror och pappa blev utan fisk denna dag. Stuggrannen han fick två fiskar, skönt att det finns en till som kan fiska på Bursnäs! Då fick jag det sagt också…

/BJ

  • Comments(0)//bjornsblogg.bjornesfiske.se/#post31

Bitter Gubbe Och Rödingsfiske

SpinnfiskePosted by Björn Sat, June 11, 2011 00:07:48

Lördagskväll och valet står mellan krogen och fiske. Nää, jag har inte varit på krogen på tusen år, så krogen var inte ens ett alternativ. Denna varma och sköna lördagskväll var ämnad för flugfiske. Om man tar bort den lätt stormiga vinden som valt att förstöra stor del av vårt flugfiske. Det fick bli UL fiske.

Det var Henke och jag som drog iväg på en tripp till Myrtjärn. Senast vi var på besök utklassade Henke mig, även denna verkar gå i den riktningen. Två kast, ett hugg och en fisk för Henke. Det var dock en liten fisk som simmade tillbaka för att växa på sig.

Efter en timmes fiske hade vi fortfarande endast en fisk på land. Inte ett vak inom kastavstånd och just då smäller det på en tuff fisk på mitt UL-spö. Den kämpar tappert och bjuder upp till en riktig match. När den väl kommer närmare går den upp och rullar i ytan, då skymtar en röd grann buk. Genast lite puls, en röding kring kilot var det inte läge att tappa just vid detta tillfälle. Efter en rolig kamp ligger den dock i håven.

Tiden går och fisket är trögt, Henke ger sig iväg på en egen tur runt tjärnen. När han inte är inom synhåll nyper det på en till fisk på min blåa dynamit. När jag väl får in den arga fisken till land efter en trevlig kamp får jag syn på de vita fenorna alldeles vid strandkanten. Trevligt med två rödingar, det var inte det jag hade hoppats på.

Fin fisk och ful gubbe...

Sedan dog fisket av, vi begav oss bort en bit till en annan tjärn i området. Där fick en vi endast abborre och en liten bäcköring som fick simma tillbaka. Efter detta brutala fiske bestämde vi oss att vandra tillbaka till den första tjärnen vi fiskade i. Samtidigt mojnade vinden.

Väl tillbaka hade fisken börjat vaka. Vinden hade nästan lagt sig helt och flugspö skulle få bekänna färg. Henke hann knappt få i flugan innan han hade en fisk som tog flugan. Tyvärr hade han ögonen på andra vak än det vak som precis var utanför honom själv. Tappad fisk!!! Illa, en lätt bitter Henke valde dock att fortsätta sitt flugfiske. Även jag hade hugg på drag, plus en efterföljare som valde att stanna kvar utanför oss och leka med våra fiskekänslor. Den följde drag efter drag både från mig och Henke. Denna fisk får nog klassas som en knäppgök i fiskelandet, han blev säkert hämtad av fiskar med vita rockar senare under kvällen.

Klockan började närma sig ett på natten. Vi påbörjade vår vandring mot bilen. Då vi kom till sista tjärnen kunde vi inte hålla oss. Gjorde några kast, ett påslag för min del men tyvärr tappade jag denna fisk. Ett nytt försök då satt den, en öring som också fick följa med hem denna trevliga kväll. Dessutom gjorde den fisken Henke bitter och sur. En bitterhet som även höll i sig dagen efter…

/BJ

  • Comments(1)//bjornsblogg.bjornesfiske.se/#post22

En himla massa turer...

SpinnfiskePosted by Björn Sat, June 04, 2011 09:16:18

Det har blivit en del fisketurer den senaste tiden. Bloggandet har däremot inte riktigt prioriterats. Det beror på att det varit magert med fisk på land och att maj månad har varit lika uppbokad som vanligt. Har verkligen varit oduglig på att lägga ut om mina fisketurer.

Har trots en stressig månad gjort en del fiskepass. Det har blivit två svängar nere vid älven, utan något större resultat. Ena svängen nere på treanmed Mr Nofish och den andra på zon 2 med ”Den gamle”. En gädda blev resultatet senast på zon 2. Det resultatet är ett säkert tecken på att havsöringssäsongen är slut för min del.

Matlagning Zon 2

Naturligtvis jag inlett tjärnfisket på riktigt. Första svängen med Henke, där hade jag inte marginalerna på min sida. Men Henke var het denna kväll. Han plockade fisk på fisk och jag strulade bort fisk efter fisk. Men det gjorde inte så mycket eftersom Henke öppnade sig rejält och berättade historien om hur metet blivit så betydelsefullt för honom. Kan avslöja att det började på hans senaste fjällresa, då han knep en grann och hårt kämpande fem hektos fisk. Sedan fortsatte det och nu metas det även gädda ryktas det om.

Henke med ett rejält spöböj på fluga!

Nästa fisketur blev också vid de hemliga tjärnarna. Men denna gång fiskade jag med grannen Tommy Baloo och hans yngre bror Johan.

Tommy Baloo började hetast och nöp en öring direkt. Sedan ökade vinden och det bidrog nog till att fisketuren slutade med en fisk.

Den tredje fisketuren åkte jag ensam. Väl framme träffar jag grannen och hans bror. Grannens bror med namnet Johan hade ett fint tapp på en röding alldeles i början. Sedan hade han flera hugg.

Men den äldre brodern svarade snabbt med en otroligt grann fiske på 1,4, varenda mink i hela landet känner fortfarande av avundsjukan efter den fisken. Efter den fisken dog det av för alla.

Tommy Baloo med sin granna öring...

Jag valde att gå vidare, hittade naturligtvis en härlig vik och där vill jag lova att det stod fisk. Hugg i varje hemtagning av draget, ja nästan i alla fall. Flera fiskar fångades och flera fiskar återutsattes. Fiskarna var rejält arga och mitt UL-spö fick arbeta hårt. Fan vad roligt det är under dessa stunder.

Men trots alla dessa fiskar så kände jag mig underlägsen. Kanske inte så konstigt eftersom Tommys fisk gjorde honom till dagens kung. Men nästa gång slår jag tillbaka…

En sur lillebror...

Fler bilder finns på sommar -11

/BJ

  • Comments(0)//bjornsblogg.bjornesfiske.se/#post21
Next »